Εργαστήριο Σύνθετων & Ευφυών Υλικών (CSML), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κύριος ρόλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ) είναι η ανάπτυξη μεθόδου χαρακτηρισμού ΦΒΣ με θερμογραφία. Μέσω της IR θερμογραφίας, θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος ΦΒΣ (σε επίπεδο κελιού, συστοιχίας και πάνελ) αρχικά σε εργαστηριακή κλίμακα και έπειτα σε επίπεδο ΦΒ πάρκου. Πιο συγκεκριμένα, σε εργαστηριακό επίπεδο (i) θα ληφθούν θερμογραφήματα από υγιή και ελλαττωματικά ΦΒΣ (με διαφορετικά είδη βλαβών / ατελειών), (ii) θα μελετηθεί, με τη βοήθεια ηλιακού προσομοιωτή, η ηλεκτρική απόκριση των ΦΒ σε επίπεδο κελιού σε σχέση με τον χρόνο έκθεσης, (iii) θα δημιουργηθούν οι ονομαστικές καμπύλες I/V (ρεύματος / τάσης) υγιών και ελλαττωματικών ΦΒΣ υπό φως και υπό σκοτάδι, (iv) θα υπολογιστεί ο συντελεστής απόδοσης των ΦΒΣ και η συμπεριφορά του σε σχέση με το χρόνο έκθεσης, και (v) θα μελετηθούν οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των θερμογραφημάτων, των καμπυλών I/V και του συντελεστή απόδοσης των ΦΒΣ με σκοπό να εξαχθούν χρήσιμοι δείκτες ποσοτικοποίησης της υποβάθμισης των ΦΒΣ. Τέλος, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, θα ηγηθεί της διαδικασίας ολοκλήρωσης και εγκατάστασης του συστήματος στο ΦΒΠ και της πιλοτικής λειτουργίας του κατά την οποία θα γίνει και η τελική αξιολόγηση του.
Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κύριος ρόλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) στο έργο είναι η σχεδίαση, υλοποίηση και υποστήριξη του λογισμικού για το σύστημα αυτόνομης εναέριας επισκόπησης του ΦΒΠ. Πιο συγκεκριμένα, το ΠΘ θα αναπτύξει το λογισμικό που θα τρέχει στο drone για την οδήγηση του αυτόματου πιλότου, την λήψη θερμογραφικών εικόνων των ΦΒΣ και την μετάδοση τους στον σταθμό βάσης, το λογισμικό του σταθμού βάσης και της βάσης φόρτισης για τον αυτοματοποιημένο συντονισμό της αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της απογείωσης, προσγείωσης και φόρτισης, καθώς και την εφαρμογή απομακρυσμένου ελέγχου για τον χρήστη / διαχειριστή του συστήματος. Επίσης, το ΠΘ θα συμμετέχει στον καθορισμό προδιαγραφών και την ενσωμάτωση του λογισμικού στο πρωτότυπο σύστημα για τις πιλοτικές δοκιμές.
GeoSense
Κύριος ρόλος της GeoSense είναι (i) η προσάρτηση της υψηλής ανάλυσης θερμοκάμερας στο drone, μέσω της οποίας θα γίνεται η απαιτούμενη θερμογραφία των ΦΒΣ του πάρκου και (ii) η ανάπτυξη βάσης φόρτισης / φύλαξης η οποία θα είναι εξοπλισμένη με μία πληθώρα αισθητήρων για την μέτρηση περιβαλλοντικών παραμέτρων (π.χ., φωτεινότητα, θερμοκρασία, υγρασία) που θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο συνθηκών που επηρεάζουν την θερμογραφία (π.χ., επάρκεια ηλιακής ακτινοβολίας, έντονη νέφωση, βροχή, άνεμος)
ΠαΕν Γκρουπ ΜΕΠΕ
Κύριος ρόλος της ΠαΕν είναι ο καθορισμός της λειτουργικότητας και των απαιτήσεων του συστήματος, ενώ επιπλέον θα παρέχει και το ΦΒΠ για τις πιλοτικές δοκιμές και την αξιολόγηση του ολοκληρωμένου συστήματος. Η συμμετοχή της εταιρείας στο έργο έχει διττό σκοπό. Ο πρώτος αφορά στην βελτιστοποίηση μέσω της έρευνας, του ελέγχου της κατάστασης και εντοπισμού προβλημάτων στα ΦΒΠ, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή και την λειτουργία (uptime) αυτών. Ο δεύτερος αφορά την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος που θα αναπτυχθεί έχοντας ως κύριο στόχο / αγορά τους επενδυτές ή/και εγκαταστάτες μεγάλων ΦΒΠ (μεγαλύτερων των 5MW) που δημιουργούνται σε όλον τον κόσμο.
ΚΑΠΑ ΡΕΝ ΜΕΠΕ (Κ-REN)
H K-REN θα παρέχει υφιστάμενη υποδομή παρακολούθησης ΦΒΠ και θα συμμετάσχει στην επέκταση του λογισμικού που έχει αναπτύξει ενσωματώνοντας το λογισμικό εναέριας παρακολούθησης με θερμογραφία ώστε να ανιχνεύονται / κατηγοριοπιούνται πιο διακριτά ανωμαλίες στην λειτουργία των ΦΒΣ.