System architecture in greek

Το ολοκληρωμένο σύστημα αποτελείται από τα εξής συστατικά: (1) εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα (drones) με θερμικές κάμερες, (2) βάση φόρτισης / φύλαξης των drones, (3) λογισμικό συντονισμού της απογείωσης, πτήσης / αποστολής, προσγείωσης και φόρτισης των drones, και επικοινωνίας με εξωτερικά συστήματα, (4) λογισμικό επεξεργασίας των θερμικών εικόνων που συλλέγονται από τα drones, και εντοπισμού ατελειών /προβλημάτων σε μεμονωμένα ΦΒΣ, (5) λογισμικό ανίχνευσης ανώμαλης λειτουργίας των ΦΒΣ, και (6) λογισμικό απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου όλου του συστήματος. Το (3), με βάση τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες στο πεδίο και πληροφορία που λαμβάνει από το (5), αποφασίζει, σχεδιάζει και συντονίζει την επόμενη αποστολή, και όταν αυτή ολοκληρωθεί παραλαμβάνει από τα drones τις θερμικές εικόνες, και τις προωθεί για επεξεργασία στο (4) μαζί με την πληροφορία λειτουργίας των ΦΒΣ που έλαβε από το (5).

Ο χρήστης / διαχειριστής λαμβάνει ειδοποιήσεις / πληροφορίες και θέτει παραμέτρους λειτουργίας του συστήματος, από οπουδήποτε στο διαδίκτυο, μέσω του (6). Στο πνεύμα του edge computing, η επεξεργασία των θερμικών εικόνων γίνεται τοπικά στο ΦΒΣ ώστε να μην στέλνεται μεγάλος όγκος δεδομένων χωρίς ιδιαίτερο λόγο πάνω από τηλεπικοινωνιακές ζεύξεις που κοστίζουν και έχουν σχετικά μικρή ταχύτητα μετάδοσης.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

  • Σ1: Προσαρμογή / επέκταση πλατφόρμας drones για την εναέρια λήψη IR θερμικών εικόνων των ΦΒΣ ενός ΦΒΠ με την απαιτούμενη ακρίβεια / ποιότητα και την έξυπνη διεξαγωγή της θερμογράφησης.
  • Σ2: Αυτοματοποιημένη διαχείριση ολόκληρου του κύκλου λειτουργίας των drones (απογείωση, συντονισμός πτήσης / αποστολής, προσγείωση, λήψη δεδομένων, φόρτιση, φύλαξη) με βάση τις παραμέτρους που θέτει ο διαχειριστής του συστήματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις τρέχουσες καιρικές συνθήκης και πληροφορία για την λειτουργία των ΦΒΣ.
  • Σ3: Υποστήριξη πολλών drones για την κάλυψη μεγάλων ΦΒΠ, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος της αποστολής. Π.χ., για την κάλυψη ενός ΦΒΠ 10 MWatt έκτασης 100 στρεμμάτων, 1 drone θα έπρεπε να κάνει πάνω από 10 αποστολές, και μαζί με τις ενδιάμεσες επαναφορτίσεις θα χρειαζόταν 10 ώρες, ενώ με Ν drones ο συνολικός χρόνος μπορεί να μειωθεί σε Τ / Ν ώρες.
  • Σ4: Ανάπτυξη και βελτίωση μεθόδων για την εκτίμηση ατελειών και προβλημάτων ενός ΦΒΣ μέσω IR θερμογραφίας καθώς και κατάλληλο συσχετισμό των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών και τρέχουσας λειτουργίας / απόδοσης με τα θερμικά προφίλ των ΦΒΣ σε επίπεδο κελιών, συστοιχιών και πάνελ.
  • Σ5: Ολοκλήρωση των παραπάνω σε ένα σύστημα που θα λειτουργεί αυτοματοποιημένα, με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση (εκτός από τις παραμέτρους λειτουργίας που θα θέτει ο διαχειριστής του συστήματος).
  • Σ6: Δοκιμή / αξιολόγηση του ολοκληρωμένου συστήματος σε ΦΒΠ, για διάστημα 9 μηνών πιλοτικής λειτουργίας.
  • Σ7: Διερεύνηση, κυρίως από τις εταιρείες, της καλύτερης δυνατής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας και του ολοκληρωμένου συστήματος που θα αναπτυχθεί μετά το πέρας του έργου.